Protein kaçağı nedir, protein kaçağı tedavisi gibi sorulara cevap olarak yazılmış bilgi amaçlı makale. Protein kaçağı bitkisel tedavisi nedir.
Protein kaçağı idrarda normalden fazla protein görülmesine denir. Normal koşullarda idrarla günlük 150 mgr’ın altında protein atılır. İdrar tahlillerinde bu değerin üzerinde protein atılımının saptanması, yani protein kaçağı gözardı edilmemelidir. Protein kaçağı genelde altta yatan böbrek hasarını gösterir. Böbrekte protein kaçağının belirlenmesi çok önemlidir, çünkü protein kaçağı ciddi böbrek hasarının ilk bulgusu olabilir. Ayrıca protein kaçağı takibi tedaviye verilen cevabın değerlendirilmesine de yardımcı olur. Böbrekte protein kaçağı olup olmadığını öğrenmek için 24 saat bekletilmiş idrarda protein ölçümü yeterlidir.
Protein kaçağı tedavisi için uygulan diyet düzenlemeleri ve ilaç tedavileri aynı zamanda böbrek fonksiyonlarını da iyileştirmektedir. Protein kaçağı tedavisi için uygulanan yöntemleri iki başlık altında toplayabiliriz. Beslenmede protein alımını kısıtlamak ve yüksek kan basıncını normal seviyeye çekmek.
Protein kaçağı tedavisi için en etkili yöntem kan basıncını (tansiyon) düşürmektir. Böbrekteki yüksek basıncı düşürmek böbrek üzerindeki yükü azaltır. Bu sayede böbrek fonksiyonları iyileşerek böbreğin süzme gücü artar ve idrarda protein atılımı (protein kaçağı) azalır. Protein kaçağı tedavisi için çok sayıda kan basıncını düzenleyici, tansiyon düşürücü ilaç vardır. Ancak bu ilaçların hangisinin protein kaçağı tedavisinde daha etkili olduğu tam olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalarda tansiyon düşürücü ilaçlarla birlikte diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar verildiğinde protein kaçağı daha etkili bir şekilde tedavi edildiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle sadece bir ilaçla değil de iki -üç ilaçla protein kaçağı daha iyi tedavi edilebilmektedir.
Protein kaçağı tedavisinde beslenmede protein alımını azaltmanın önemi çok büyüktür. Yapılan bilimsel çalışmalarda beslenmede protein alımını azaltmak böbrek içi basıncı ve böbrek büyümesini engelleyerek protein kaçağı düzeyini azalttığı gösterilmiştir. Protein kaçağı olan hastalarda günlük protein alımının 0.6 gr/kg/gün şeklinde azaltmanın faydalı ve güvenli olduğu görülmüştür. Bu ölçüde protein kısıtlaması ile fosfor alımı ve zararlı yan etkilerinden de kaçınılabilir. Ancak protein kaçağı tedavisi için uygulanan protein kısıtlamasında aşırıya gidilmemeli ve protein yetmezliğine yol açılmamalıdır.
Bu nedenle alınan proteinin en az % 60’nın yüksek biyolojik değerlilikte olması gerekir.
Nefrotik sendromlu hastalarda da protein kaçağı görülür. Ancak bu hastalarda protein kısıtlamasının faydalı olup olmadığı net değildir. Genel durumu iyi ve hastalığı ilerlemeyen kişilerde protein kısıtlaması protein kaçağı tedavisinde etkilidir. Ancak ağır protein kaçağı olan hastalığı ilerleyen kişilerde beslenmede protein alımını azaltmanın her hangi bir yararı olmayabilir.
Son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda ise hastalığın kendisi iştahsızlığa yol açtığı için zaten bu hastalar az protein almaktadırlar. Protein kaçağı tedavisi için bu kişilere ektsradan protein azaltmaya gitmek sakıncalıdır.
Protein kaçağı tedavisi için kronik böbrek yetmezlikli hastalara protein kısıtlamasına gidilmesinin pek yararı yoktur. Bu tür hastalara protein kaçağı tedavisi için tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) tedavinin uygulanması önerilmektedir. Eğer kişi şeker hastasıysa ve protein kaçağı varsa beslenmesinde protein alımını azaltmasının faydası vardır. Bu hastalarda protein alımını azaltmanın böbreklerin çalışmasını sağladığı ve protein kaçağını azalttığı görülmektedir.
Protein kaçağı nedir, sorusuna cevap olarak yazılmış bilgi amaçlı makale. Protein kaçağı nedir sorusu hakkında detaylı bilgi almak için uzman hekiminize danışabilirsiniz.
bobrekte-protein-kacagi-nedenleri
idrarda-protein-fazlalığı-nedir