Böbrekte Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular

Protein Kaçağı Tedavisi
Protein Kaçağı Tedavisi
21 Ekim 2016
İdrarda Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular
İdrarda Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular
16 Kasım 2016

Böbrekte Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular

Böbrekte Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular

Böbrekte Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular

Uzman Desteği Alın

Böbrekte Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular

Böbrekte protein kaçağı hakkındaki tüm sorular bu makalede cevaplanmaktadır. Böbrekte protein kaçağı nedir, böbrekte protein kaçağı tedavi yöntemleri, böbrekte protein kaçağı olanlar nasıl beslenmeli. Bu sorulara cevap olarak yazılmış makale.

Böbrekte Protein Kaçağı Nedir ?

Protein kaçağı idrarda normalden fazla protein görülmesine denir. Normal koşullarda idrarla günlük 150 mgr’ın altında protein atılır. İdrar tahlillerinde bu değerin üzerinde protein atılımının saptanması, yani protein kaçağı gözardı edilmemelidir.
Protein kaçağı genelde altta yatan böbrek hasarını gösterir. Böbrekte protein kaçağının belirlenmesi çok önemlidir, çünkü protein kaçağı ciddi böbrek hasarının ilk bulgusu olabilir. Ayrıca protein kaçağı takibi tedaviye verilen cevabın değerlendirilmesine de yardımcı olur. Böbrekte protein kaçağı olup olmadığını öğrenmek için 24 saat bekletilmiş idrarda protein ölçümü yeterlidir.

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi

1- Medikal Tedavi

Protein kaçağı tedavisi için uygulan diyet düzenlemeleri ve ilaç tedavileri aynı zamanda böbrek fonksiyonlarını da iyileştirmektedir. Protein kaçağı tedavisi için uygulanan yöntemleri iki başlık altında toplayabiliriz. Beslenmede protein alımını kısıtlamak ve yüksek kan basıncını normal seviyeye çekmek.

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisinde Protein Alımını Azaltmanın Önemi

Böbrekte protein kaçağı tedavisinde beslenmede protein alımını azaltmanın önemi çok büyüktür. Yapılan bilimsel çalışmalarda beslenmede protein alımını azaltmak böbrek içi basıncı ve böbrek büyümesini engelleyerek protein kaçağı düzeyini azalttığı gösterilmiştir. Protein kaçağı olan hastalarda günlük protein alımının 0.6 gr/kg/gün şeklinde azaltmanın faydalı ve güvenli olduğu görülmüştür. Bu ölçüde protein kısıtlaması ile fosfor alımı ve zararlı yan etkilerinden de kaçınılabilir. Ancak protein kaçağı tedavisi için uygulanan protein kısıtlamasında aşırıya gidilmemeli ve protein yetmezliğine yol açılmamalıdır.

Bu nedenle alınan proteinin en az % 60’nın yüksek biyolojik değerlilikte olması gerekir.

Nefrotik sendromlu hastalarda da protein kaçağı görülür. Ancak bu hastalarda protein kısıtlamasının faydalı olup olmadığı net değildir. Genel durumu iyi ve hastalığı ilerlemeyen kişilerde protein kısıtlaması protein kaçağı tedavisinde etkilidir. Ancak ağır protein kaçağı olan (10-15 gr/ gün) ve hastalığı ilerleyen kişilerde beslenmede protein alımını azaltmanın herhangibir yararı olmayabilir.

Son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda ise hastalığın kendisi iştahsızlığa yol açtığı için zaten bu hastalar az protein almaktadırlar. Protein kaçağı tedavisi için bu kişilere ektsradan protein azaltmaya gitmek sakıncalıdır.

Böbrekte protein kaçağı tedavisi için kronik böbrek yetmezlikli hastalara protein kısıtlamasına gidilmesinin pek yararı yoktur. Bu tür hastalara protein kaçağı tedavisi için tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) tedavinin uygulanması önerilmektedir. Eğer kişi şeker hastasıysa ve protein kaçağı varsa beslenmesinde protein alımını azaltmasının faydası vardır. Bu hastalarda protein alımını azaltmanın böbreklerin çalışmasını sağladığı ve protein kaçağını azalttığı görülmektedir.

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisinde Kan Basıncı Kontrolü

Protein kaçağı tedavisi için en etkili yöntem kan basıncını (tansiyon) düşürmektir. Böbrekteki yüksek basıncı düşürmek böbrek üzerindeki yükü azaltır. Bu sayede böbrek fonksiyonları iyileşerek böbreğin süzme gücü artar ve idrarda protein atılımı (protein kaçağı) azalır. Protein kaçağı tedavisi için çok sayıda kan basıncını düzenleyici, tansiyon düşürücü ilaç vardır. Ancak bu ilaçların hangisinin protein kaçağı tedavisinde daha etkili olduğu tam olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalarda tansiyon düşürücü ilaçlarla birlikte diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar verildiğinde protein kaçağı daha etkili bir şekilde tedavi edildiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle sadece bir ilaçla değil de iki -üç ilaçla protein kaçağı daha iyi tedavi edilebilmektedir.

2- Bitkisel Tedavi

Böbrekte protein kaçağı bitkisel tedavisi için kullanılan başlıca bitkiler yer almaktadır. Bitkiler hakkında bilgiler kaynak gösterilerek makalede yer almaktadır.

Çörek otu : Ezher Üniversitesinden araştırmacılar çörek otundaki anti enflamatuar özelliğin böbrek rahatsızlığına olan etkisi üzerine bir çalışma yapmışlardır. Doxorubicin maddesi vasıtasıyla fareler üzerinde yapılan çalışmada çörek otundaki etkin özellik idrar yoluyla protein ve albümin atımını yavaşlattığı tespit edilmiştir. Ayrıca çörek otunun böbrekte meydana gelen olumsuz etkileri yavaşlatan anti oksidan madde içerdiği görülmüştür. Bu da anti enflamatuar özelliğin böbreği hasta olmaktan koruyan bir rolünün olabileceğini göstermektedir. (kaynak:gidaraporu com)

Alıç : Yüksek olan tansiyonumuzu düşürerek normal hale gelmesini sağlar. (kaynak:bitkirehberi net)

Rezine : Herhangi bir şikâyet hissedilmeksizin C ve B vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum ve potasyum minerallerini barındırmaktadır. Bundan ötürü vücudu güçlendirmek amacıyla kullanılabilir. (kaynak:bilgihanem com)

Panax : Yüksek tansiyonu olan kişilerde faydalıdır. Diabet ve anemi gibi hastalara iyi gelir. Damarları tedavi edici özelliği vardır. (kaynak:cevapsepeti com)

Biberiye : Zihni açar, guatra, kalp ve damar hastalıklarına, kanı temizleye ve uykusuzluğun giderilmesine yardımcı olur. (kaynak:bitkirehberi net)

Ihlamur : Vûcut direncini artırarak tedaviye yardımcı olur. (kaynak:saglikaktuel com)

Kuşburnu : Etkin bir kan temizleyici,barsak yumuşatıcı, kurt düşürücü özelliğe sahip olan Kuşburnu, C Vitamini zenginliğinden ötürü vücudun gelişmesini düzenler. (kaynak:hakaynasi com)

Havuç Tohumu : Havucun sebze olarak yenen kökü özellikle provitamin A açısından çok zengindir. Bunun dışında B1, B2, B3, B6, C, E, K vitaminleri ve potasyum, sodyum, fosfor, demir, magnezyum mineralleri, karbonhidrat bulunur. (kaynak:sagligin net)

Aslan Kuyuruğu Otu : Kardiyak yetmezliğin tedavisi (kalp yetmezliği), Yüksek kalp hızı veya kalp aritmilerinin tedavisi. (kaynak:alternatifterapi com)

Böbrekte Protein Kaçağı Olanlar Ne Yemeli

Öncelikle protein kaçağı olan kişiler yoğun protein alımından uzak durmaları gerekmektedir. Bu bir hekim tarafından verilen diyet programı ile sağlanmalı gelişi güzel bir şeklide yapılmamalıdır. Gıda yoluyla aldığımız proteinleri hayvansal ve bitkisel olarak ikiye ayırabiliriz. Hayvansal proteinleri başlıca etten alırız. Bu dönemde etten ve et ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.

Bitkisel proteinler ise soya ürünleri, baklagiller, fasulye, bazı yemişler ve tahıllardır.

Protein kaçağı tedavisi için protein kaçağını tetikleyen hastalığında kontrol altına almak gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki vücudun proteine de ihtiyacı vardır ve hücreler için protein önemli bir yapı taşıdır.

Böbrekte Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular için yazılmış makalemizde umarız istediğiniz bilgilere ulaşmışsınızdır. Böbrekte Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular hakkındaki makale bilgi amaçlı yazılmıştır. Böbrekte Protein Kaçağı Hakkındaki Tüm Sorular hakkında detaylı bilgiye bize ulaşarak veya Uzman Hekimden öğrenebilirsiniz.

Uzman Desteği Alın

Comments are closed.